Tłusty Czwartek… od kuchni [tv]
Tłusty Czwartek – święto łasuchów
W taki dzień jak dziś lepiej nie liczyć kalorii. Trudno jest bowiem oprzeć się pączkom, którymi kuszą nas cukiernie i ciastkarnie. Z pośród najróżniejszych nadzień i polew najchętniej wybieranymi pączkami są te tradycyjne z nadzieniem różanym, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Idealny pączek
Zapytaliśmy cukierników czym powinien charakteryzować się idealny pączek? Wszyscy podkreślili, że najważniejsza jest „obrączka”, czyli jasny pasek szerokości około centymetra. To gwarantuje, że ciasto jest dobrze wyrośnięte, a pączek został dobrze usmażony z obu stron. Idealny pączek powinien być również lekko zapadnięty zaś po naciśnięciu ciasto powinno powrócić do pierwotnego kształtu. Jeśli zostaje duże wgniecenie, to znaczy, że ciasto zawiera zbyt dużo tłuszczu. Ważna jest również wielkość. Zbyt duży pączek może zawierać w sobie ulepszacze.
W pogoni za babcinymi przepisami
Bogaci w taką wiedzę ruszyliśmy tropem tradycyjnych receptur po naszych piekarniach i ciastkarniach. I tak dotarliśmy do piekarni pana Jana Wątroby, który zgodził się uchylić rąbka tajemnicy i pokazać nam jak robi się tradycyjne oraz jak sam podkreśla – oparte na babcinych recepturach pączki.
Więcej w materiale video.
Kuba Kowalczyk
Jaslonet.pl
super materiał :Pgratki
uuuuwielbiam pączki!
no no no 🙂 gratuluje pomysłu i wykonania
MMMMMMMmmmmmnnnniiiiaaammmm:):):)
dajecie czadu z tym portalem 🙂 🙂
super najlepsze w mieście kupiłem do domku cała pake!
Palce lizać.Pączusie jak u Babci:mniem mniem
żryjcie tłuściochy.. żryjcie 😛
do Laski a ty co bidulka – anorektyczka czy bulimia?. Oj żal mi cię do lekatza.
a te pączki od pana Wą….. są Boskie 😛 paluszki lizac
Karolinka ty chyba żartu nie łapiesz dziewczynko.
właśnie takie wyróby są super i bardziej zdrowsze niż te dmuchane z C……a lub Li..a tamte to swiństwo coś typu made in Chiny .
Gratuluje pomysłu
E tam pączki. Ciasto które robi wątroba jest super !!!
Pączki wyborowe!!!Sama nie kosztowałam w tym roku, ale widząc jak Panie starannie uwijają się między blachami i formują takie apetyczne a zarazem naturalne pączki to aż ślinka cieknie. Pozdrawiam :););)