Login
Hasło

Warsztaty zdrowego żywienia i savoir-vivre w bibliotece

Co jeść by zachować zdrowie i dobre samopoczucie? Jak nakryć stół na przyjęcie oraz jakie są zasady savoir-vivre przy stole w domu i restauracji – o tym wszystkim dowiedzieli się uczestnicy cyklu warsztatów, które odbyły się w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jaśle 12 oraz 14 grudnia 2017 r.

Warsztaty zdrowego żywienia i savoir-vivre w bibliotece
Warsztaty zdrowego żywienia i savoir-vivre w bibliotece

Jak wielkie znaczenie dla naszego organizmu ma to, co jemy – opowiedziała Justyna Oszkandy, dietetyczka i propagatorka zdrowego żywienia na spotkaniu „Wpływ żywienia na samopoczucie i stan zdrowia”. Z kolei Monika Furmanek w czasie warsztatów „Wiem co jem” przekonywała młodzież, że złe nawyki żywieniowe wypracowane w latach szkolnych, skutkują wieloma chorobami w dojrzałym wieku.

Frytki, pizza i cola to ulubione potrawy nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Dostarczają pustych kalorii oraz wielu szkodliwych substancji dla naszego organizmu. Warto je zastępować posiłkami, które będą nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze, a tym samym wyposażą nasz organizm w niezbędne substancje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Zasady zdrowego żywienia, to także regularne spożywanie posiłków i ich różnorodność, konieczność unikania nadmiernej ilości tłuszczu, cukru i soli, potrzeba spożywania znacznej ilości warzyw i owoców oraz dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wody. Zdrowego odżywiania warto się uczyć od najmłodszych lat, pamiętając o zasadzie, że zdrowie zaczyna się na talerzu.

Warsztaty zdrowego żywienia i savoir-vivre w bibliotece
Warsztaty zdrowego żywienia i savoir-vivre w bibliotece

Jak zachować się przy stole w domu i restauracji to temat warsztatów pt. „Gastronomiczny savoir-vivre czyli o zachowaniu się przy stole”, prowadzonych przez Monikę Furmanek.

Właściwe zachowanie przy stole polega na estetyce jedzenia i przestrzeganiu ogólnie przyjętych zwyczajów, dlatego warto wiedzieć jak korzystać z serwetki, która jest na stole, jak poradzić sobie z doborem sztućców, wówczas gdy nie wiemy do czego służą, w jaki sposób jeść owoce z pestkami. Savoir-vivre to inaczej sztuka dobrych manier, a znając je mamy pewność, że nie popełnimy żadnej gafy.

Warsztaty z Justyną Oszkandy zorganizowano w ramach współpracy ze Stowarzyszeniem Niepełnosprawnych i Przyjaciół „Mamy nadzieję”, natomiast spotkania z Moniką Furmanek w ramach współpracy z Zespołem Szkół nr 3 w Jaśle.

MBP w Jaśle

Ocena artykułu:
* * * * * 1 głos. Dziękujemy za głos.
reklama - zareklamuj się
Warto przeczytać (najnowsze informacje)najczęściej czytane | najczęściej komentowane
Czwórka ma nowe boisko sportowe 18 czerwca, 09:52 Przy Szkole Podstawowej nr 4 w Jaśle powstało nowe, wielofunkcyjne boisko sportowe. Prace przy jego...
Prawie 4 tys. zł emerytury, ale trzeba dożyć 100 lat 18 czerwca, 09:48 73 osoby, które ukończyły 100 lat, otrzymują z ZUS tzw. honorowe...
Numer alarmowy 997 będzie obsługiwany przez operatorów centrum powiadamiania ratunkowego 18 czerwca, 09:46 21 czerwca na Podkarpaciu rozpocznie się proces przełączania numeru alarmowego Policji...
I nagroda dla Julii Zielińskiej w XXIX Ogólnopolskim Festiwalu „Polonia semper Fidelis” 18 czerwca, 09:43 W dniach 8 - 10 czerwca br. w Dębicy odbył się...

Wasze komentarze ()

Poleć artykuł znajomemu
zamknij (x)
Wpisz e-mail znajomego
Twoja wiadomość
Wprowadź kod z obrazka
© Jaslonet.pl 2008-2016 | Kontakt: tel. 500 145 189, e-mail: redakcja | regulamin | reklama w portalu | patronat medialny